Muistikeskus
Yritysesittely Palvelut Toimipisteet Nettitestit Tietopankki
Kysely läheisille - Haastattelukaavake

Kysely läheisille - IQCODE

Lyhyt muistitesti

Muistikysely potilaalleMuistitesti

 

 

 

Lievää Alzheimerin tautia sairastavien henkilöjen alustavissa tutkimuksissa voidaan käyttää testejä, jotka perustuvat sanalistojen viivästettyyn muistamiseen. Oheisen muistitestin sanalistassa on kymmenen yksinkertaista suomenkielistä sanaa, jotka esitetään ruudulla luettavaksi yksi kerrallaan kahden sekunnin välein. Testattavan on yritettävä painaa sanat mieleensä ja häntä kehotetaan lukemisen jälkeen kirjoittamaan niistä ruudulle niin monta kuin muistaa 90 sekunnin aikana.

Sanojen esittäminen ja mieleen palauttaminen toistetaan muutetussa järjestyksessä vielä kaksi kertaa. Tämän jälkeen on viiden minuutin tauko, jonka aikana suoritetaan yksinkertainen kuvallinen testi. Viiden minuutin kuluttua testattavaa kehotetaan jälleen palauttamaan mieleensä alussa näkemistään sanoista niin monta kuin pystyy. Lopuksi ruudulta on luettavissa testin tulos. On huomattava, että tämän kaltainen testi on vain viitteellinen eikä sen tulosta voida käyttää hoitoratkaisujen tekemiseen.

Testi soveltuu parhaiten yli 55-vuotiaiden henkilöiden muistin arviointiin.

Jos testattava ei ole tottunut käyttämään tietokonetta, hänellä voi olla testitilanteessa apunaan toinen henkilö, joka suorittaa sivujen vaihdot ja sanojen kirjoittamisen testattavan ohjeiden mukaan.

Jos käytössäsi on Internet Explorer selainversio 6, siinä on asetettuna automaattinen kenttien syöttö oletuksena olemaan päällä. Tästä seuraa, että suorittaessasi muistitestiä selain muistaa näppäillyt sanat, jolloin testin tulos ei ole luotettava. Automaattisen täydennyksen saa väliaikaisesti pois seuraavasti (suomenkielinen/englanninkielinen selain): Valitse selaimen ylävalikosta Työkalut/Tools -> Internet-asetukset/Internet Options -> Sisältöön liittyvät asetukset/Content välilehti -> Automaattinen täydennys/AutoComplete nappi -> klikkaa rasti pois kohdasta Lomakkeet/Forms.

Ominaisuuden saa takaisin päälle klikkaamalla rastin päälle Lomakkeet/Forms -kohdassa.

Siirry testiin tästä linkistä

Muistitestin asiantuntijat: Tuomo Hänninen, dosentti, Kuopion yliopistollinen sairaala, neurologian klinikka, Muistikeskus Kuopio-Cantti Veijo Pulliainen, psykologian tohtori, neuropsykologi, Päijät-Hämeen keskussairaala, neurologian klinikka, Muistikeskus Lahti - Hemo Juhani Salo, psykologian lisensiaatti, neuropsykologi, Tampereen yliopistollinen sairaala, neurologian klinikka, Muistikeskus Tampere - Koskiklinikka Marja Hietanen, dosentti, neuropsykologi, Helsingin yliopistollinen keskussairaala, neurologian klinikka, Muistikeskus Helsinki-Bulevardi Pekka Kuikka, PsT, neuropsykologi, Neuroarviot Oy Timo Erkinjuntti, dosentti, neurologian erikoislääkäri, Muistikeskus Hki - Bulevardi


© Muistikeskus 2015